2021-09-10
Nedladdningsbart dokument för våra gäster (Svenska)
Nedladdningsbart dokument för våra gäster (Engelska)
Information till gamla som nya medlemmar och gäster i
PERSÄNG SAMFÄLLIGHETSFÖRENING
Alla som har hus i Persäng är medlemmar i Samfällighetsföreningen. Den skapades på 1970-talet, då området exploaterades, med syftet att gemensamt förvalta våra vägar, bryggor, vatten och avlopp. Detta finns uttryckt i föreningens stadgar som du finner separat på vår hemsida.
Föreningen arbetar med en aktiv styrelse som biträdd av andra ideella krafter sköter områdets angelägenheter. Utomstående entreprenörer anlitats vid behov. Detta bidrar till att hålla nere medlemmarnas avgifter.
Förutom att styrelse och medlemmar tar ansvar för det stadgarna förpliktigar oss till återstår allt annat i vårt område som inte är reglerat i stadgar men som får stor betydelse för vår trivsel och gemenskap.
Till vår hjälp har styrelsen tagit fram råd och regler. De har tidigare varit oskrivna och mer byggda på tradition. Vi hoppas att husägarna med familjemedlemmar tar del av detta. Det är också angeläget att husets gäster, inte minst eventuella hyresgäster, får detta dokument. Skriv gärna ut det och ha det tillhands.
Vägar
Vi har vinterunderhåll men du får själv skotta din uppfart. Vi parkerar inne på våra tomter inte på vägen eller vändplatserna där utrymme måste finnas att vända t ex sopbil och utryckningsfordon. Vi har lagt ut vägbulor för att dämpa hastigheten. Maxhastigheten är 20 km/tim. Respektera detta och informera gäster.
Varje fastighet rensar diket och sopar vägen utanför egen tomt.
Vatten och avlopp
Vi har ett gemensamt ledningsvatten året runt. Källan är två grävda brunnar, vattenfilter och andra anordningar finns i gröna pumphuset. Vattentillgången är god med undantag för högsäsong.
Förbud att vattna med slang 15 juni – 1 september. Extra sparsamhet gäller generellt juli-augusti.
Sedan 2010 har vi ett eget avloppsverk dit samtliga fastigheter är anslutna. I avloppet får endast lämnas resultatet av vad man ätit och druckit. Bindor, textilier, hår och allt papper som inte är toalettpapper förorsakar stora problem i våra pumpar. Tips: ha en extra hink bredvid för att slänga dessa saker i.
Föreningen har tagit beslut om att ansluta till kommunalt vatten och avlopp via Flatö VA-föreningen. Detta beräknas ske under 2023.
Bryggor och bad
Till varje fastighet hör en båtplats. Många har köpt en bomrätt. Föreningen ansvarar genom styrelsen för bryggan med bommar och bojar och fördelar platser efter storleken på köpt bomrätt eller båtstorlek för boj. Ingen äger en egen plats.
Längst ut på bryggan finns ett fåtal gästplatser. Informera bryggansvarig när gäster behöver plats.
Längst ut på stora bryggan finns badstege.
Till Strutsholmen har föreningen också en brygga/bro med ett antal bojplatser.
På Strutsholmen har föreningen en badbrygga med hopptorn. Hela Strutsholmen tillhör för övrigt Orust kommun.
Båtupptagning
Vid stenbryggan har föreningen en slip för sjösättning av mindre båtar. Nyckel för att låsa upp stolpen hänger under högra takfoten på gröna pumphuset. I Ellös och Fiskebäckskil finns gratis slip att tillgå, framförallt enklare att backa ner på.
Uppställningar av båtar under vintern sker på egen tomtmark. Båtkärror kan under sommaren parkeras på föreningens mark med infart till vänster om pumphuset.
Båthusen
De av medlemmarna som äger förvaringsutrymmen ansvarar också för inre underhåll och
ordning kring husen.
Ställ för kajaker och mindre flytetyg
Föreningen har anlagt särskilda ställningar. Inga platser är privata, även om man sätter dit mattbitar. Tag hem sånt som inte används, det är ont om plats. Om något är kvar under vintern måste de förankras för storm och högvatten.
Kärror att låna
Utanför föreningens förråd finns två kärror att låna, bokning på almanacka i postlådan.
Nyckel till gallerkärran finns i låsbox på förrådsgaveln. Koden är 4749 (första siffrorna i vårt postnr) Den äldre kärran är avställd och får bara köras inom området. På samma ställe finns båtkärra att låna.
Vid problem kontakta någon i styrelsen.
Gemensam eldplats
Vi har en möjlighet för den som önskar bli av med ris och trädgrenar att lägga det på en gemensam eldplats. Detta kan göras efter 1 september före eldning vid hösten städdag och sedan senast till vårens städdag. Under sommaren bygger vi inte upp och förfular ängen med någon brasa.
Respektera att platsen aldrig är någon deponi av byggavfall, trädgårdskompost eller kraftiga stubbar och stammar. Numera har vi i föreningen en gallervagn att låna och köra till kommunens tipp på Månsemyr. Där har vi som fastighetsägare tio gratis besök om året.
Gemensamma aktiviteter
Föreningen ordnar midsommarfest som arrangeras av föreningens medlemmar enligt särskilt schema, se hemsidan.
Vi har två arbetsdagar under året, april och september. Då sköter vi om våra gemensamma nyttigheter som bryggor,vägar och allmänna ytor. Arbetet avslutas med korvbuffé och socialt umgänge.
Senare på hösten har vi en särskild dag då vi sköter om och vårdar Strutsholmen efter aktuellt behov.
Grannsamverkan
Vi är observanta på okända besök i området eller i tillfälligt tomma hus och kring våra bryggor.
Läs vidare om Grannsamverkan på vår hemsida: persang.se
Föreningens hemsida: www.persang.se
Här finner du all information om föreningen. För att nå info om det som bara berör medlemmar är lösenordet: Strutsholmen.
På hemsidan följer du också på ett enkelt vis vår vattenförbrukning och nivån i vår vattenreservoar, som är en kritisk fråga under högsäsong.
Bekvämt är det också att kolla av badtemperaturen före man går ner till bryggan!